fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Johannes vermeer

Het werk van Johannes Vermeer

Als het gaat om de grote Nederlandse kunstschilders uit de Gouden Eeuw, dan komt de naam Johannes Vermeer zeker naar voren. Zijn schilderijen, voornamelijk portretten en huiskamerscènes, zitten vol met licht en kleur, en ze zijn over de hele wereld bekend en geliefd geworden.

‘Chiaroscuro’-techniek

Vermeer is beroemd geworden vanwege zijn ongeëvenaarde ‘chiaroscuro’-techniek, wat betekent dat hij licht en donker gebruikte om diepte te creëren bij het in beeld brengen van dagelijkse onderwerpen. Zijn schilderijen lijken soms wel foto’s, zo realistisch zijn ze.

Meesterwerk: ‘Het meisje met de parel’

Een van zijn beroemdste schilderijen is ‘Het meisje met de parel’, een portret van een jonge vrouw in een blauwe tuniek, waarvan de pareloorbel het meest opvalt. Het schilderij is een klassiek voorbeeld van Vermeers stijl, waarbij licht en donker worden gebruikt om een ​​intieme en dramatische uitstraling te geven aan het alledaagse.

Mysterieus figuur

Maar wist je dat Vermeer tijdens zijn leven niet zo beroemd was als hij achteraf is geworden? Zijn kunstwerken werden pas echt gewaardeerd en bewonderd toen andere kunstenaars en critici ze ontdekten in de 19e eeuw. Vermeer is daarom altijd een van de meest mysterieuze figuren geweest uit de kunstgeschiedenis, omdat we weinig weten over zijn leven en carrière en slechts ongeveer 30 van zijn schilderijen overleefden.

Vermeer in jouw interieur

Maar wat we wel weten, is dat Vermeer een meester was in kleur, licht en compositie, en dat zijn kunstwerken zelfs na eeuwen nog steeds een enorme indruk maken op kunstliefhebbers van over de hele wereld. Als je op zoek bent naar een stukje Vermeer voor aan je eigen muur, bekijk dan eens onze collectie, waarin we o.a. reproducties van zijn meest bekende werken aanbieden. Wie weet haal je zo een stukje van zijn meesterwerken in huis.

Leave a Reply

Kunstdoekje© . ALL RIGHTS RESERVED.