Het leven van van Gogh
De beginjaren
De jeugd van Vincent van Gogh werd doorgebracht in een rustige en beschermde sfeer, hij groeide op als oudste kind van Theodorus van Gogh – predikant in de Gereformeerde Kerk van Zundert. Vincent’s moeder Anna was een jaar voor zijn geboorte voor het eerst bevallen, maar dat jongetje kwam helaas niet verder dan de kindertijd. Ondanks dit trieste begin ging Van Gogh.
Kunsthandel
Op 16-jarige leeftijd begon Vincent Van Gogh aan zijn reis naar Den Haag. Gewapend met niets anders dan een kruiwagen en de steun van zijn oom als mede-eigenaar van Goupil & Cie. Goupil & Cie was toentertijd een Nederlandse vestiging van een kunst- en prentenhandel. Hier begon Vincent aan een spannend nieuwe hoofdstuk in zijn leven.
Een van de eerste schilderijen van van Gogh: De zaaier naar Millet
Het begin van het kunstenaarschap
Van Gogh was een echte ontdekkingsreiziger: hij bracht zijn jonge jaren door met het uitproberen van nieuwe dingen, het proeven van verschillende ambachten totdat er één echt zijn aandacht trok: het schilderen. Daarna ging hij op weg om alle beginselen van het schilderen te leren, met hulp van boeken en kennis die hij opdeed door bezoeken aan musea en werken in de kunstgalerie van zijn oom in Den Haag begon zijn loopbaan als schilder.
Van Brussel naar Den Haag
Van Gogh’s kunstcarrière begon toen hij naar Brussel vertrok voor wat scholing – maar dat duurde niet lang. Hij bleef er niet langer dan een paar weken voordat hij zich een weg baande richting Den Haag. Daar kreeg Van Gogh het schilderen onder de knie bij Anton Mauve, en maakte hij een van zijn allereerste meesterwerken. Zijn kustwandelingen in Scheveningen waren zo inspirerend dat hij in 1882 ‘Strand bij Scheveningen’ schilderde.
Frankrijk
Nuenen, 1885
Een nieuwe schildersdimensie
Vincent’s reis naar Parijs was betekenisvol, want hij had zijn broer Theo bij elke stap aan zijn zijde. Zijn band met Theo stelde hem in staat enkele van Frankrijks meest indrukwekkende schilders zoals Claude Monet te ontmoeten en van hen talrijke technieken te leren die Vincent uiteindelijk zouden helpen vormen tot een voltallig kunstenaar.
Van donker naar licht
Vincent zijn kunstwerken bloeiden op van somber naar helderder, geïnspireerd door de geweldige Japanse kunstmeesters en impressionisme welke toentertijd immens populair waren in Parijs. Hij wilde ook zijn eigen creatieve visie laten doorschijnen – net zoals de kunstenaars waar hij in die tijd tegen opkeek.
.
Parijs,1887
Van Parijs naar Arles
Vincent's laatste zelfportret voordat hij naar Parijs vertrok
Vincent zijn tijd in Arles
Creatief hoogtepunt
Vincent zijn bloeitijd
Vincent was opgewonden om in Arles te zijn. Dit zou de juiste voedingsbodem zijn voor al zijn schilderkunsten. In plaats van de grijze luchten uit Parijs vond Vincent inspiratie in Japanse schildertechnieken en kleuren die levendiger waren dan alles wat hij ooit eerder had gezien. Het inspireerde hem tot het maken van de meest fleurigste creaties uit zijn korte loopbaan als schilder.
Als een vis in het water
Vincent was vervuld van een nieuw gevonden inspiratie terwijl hij het platteland verkende en de schoonheid en sereniteit ervan in zich opnam. Zijn penseel bracht doeken tot leven die al zijn creatieve energie vastlegden, totdat Vincent uiteindelijk een onmiskenbare stijl had ontwikkeld die uniek was voor hem.
Gemoedstoestand
Tijdens zijn verblijf in Arles ging de geestelijke toestand van Vincent achteruit en dit bracht hem uiteindelijk naar een privé-instelling in St-Remy. Maar ondanks de verandering van omgeving was hij nog steeds in staat om te werken aan wat hem het meest motiveerde – schilderen.
Vincent zijn tijd in Saint-Remy
Krankzinnigheid dat leidde tot creativiteit
Gesloten privé kliniek
Vincent ging een zware strijd aan met zijn eigen geestelijke gezondheid, maar hij zette door. Hij ontdekte de kracht van kunst. Door zijn creativiteit maakte hij het ene na het andere meesterwerk als bijvoorbeeld de amandelbloesem en Irissen
Ups and downs
Ook al had Vincent soms moeilijke dagen en leed hij aan stemmingswisselingen, toch was hij vastbesloten om te schilderen. Zijn werken veranderden afhankelijk van hoe hij zich voelde, als het niet zo goed ging, kon je dat zien aan al zijn donkere kleuren en dikke penseelstreken.
Van Gogh maakte in één jaar 150 schilderijen in Saint-Remy
Ieder goed boek heeft een laatste bladzijde
Toen Vincent naar Auvers ging om te genezen van zijn krankzinnigheid, vond hij zoveel meer dan alleen medicatie. Dr. Gachet had niet alleen de medicijnen, maar had ook oog voor kunst en begreep wat Vincent gelukkig maakte: schilderen. De twee kletsten de hele dag over hun gezamenlijke hobby en Vincent genoot van het platteland, de plek waar Vincent zich altijd zo prettig voelde.
Vincent’s laatste schilderij
In de twee maanden dat Vincent in Auvers was schildeerde hij vrijwel iedere dag een schilderij. Tot de dag van 27 juli 1890 aanbrak. Op die dag schoot Vincent van Gogh zichzelf door zijn borst en overleed twee dagen later in het ziekenhuis. van Gogh liet een ongekend oeuvre na van maar liefst 850 schilderijen. Helaas heeft hij nooit geweten hoeveel bewondering er na zijn dood is ontstaan voor de kunstwerken.